Srečanje dveh con Idrija 2015

datum: 28.03.2015

Že na začetku bi se želel prisrčno zahvaliti LK Idrija za prisrčen sprejem in odlično organizacijo. Še posebej bi pohvalil glavni organizatorki Nadjo in Natašo in seveda zahvala tudi  predsedniku LK Idrija  za gostoljubje  in pomoč pri organizaciji. Na srečanju sta bila prisotna oba guvernerja distriktov, naš viceguverner, conska predsednika in številni predsedniki klubov z obeh strani meje.

Srečanja smo se udeležili Radovan Pušnar, Branko Dolenc, Janko Štimnikar in Davorin Černigoj s soprogami in Andrej Orel in Darij Novak solo kot stra Idrijska gimnazijca.

Najprej smo si ogledali rudnik živega srebra. V skoraj 500 letih so v Idriji nakopali okrog 145.000 ton živega srebra. Na začetku so delali rudarji skoraj v popolni temi in z golimi rokam. Proti koncu je bilo delo nekoliko lažje,  vendar zdravju škodljivo in rudarji so umirali mladi. Zanimivo je, da so se Idrijčanke praviloma večkrat poročile in to po navadi z mladimi rudarji, ki so dobili delo namesto njihovih mož.

Nato so si ženske ogledale muzej čipk, moški pa tehnčni muze, kjer je prikazana zgodovina Idrije in rudnika.

V uradnem delu nam je Nadja predstavila elektronsko knjigo, o sodelovanju con z obeh strani meje,  ki je katalogizirana in dostopna preko Univerzitetne knjižnice. Zelo je zanimiv dizajn grba kjer so prikazane lokacije klubov a  ni meje, je le reka Soča, ki nas združuje in ne ločuje! Podpisana je bila tudi spominsaka listina. Kot zanimivost še to, da je bil prisoten tudi župan Idrije, ki je povedal, da spada Idrija med mesta kjer je vez med občino in podjetji v skrbi za okolje in kljudi  izredno velika in velja kot primer dobre prakse na tem področju v svetovnem merilu.

Spoznali smo tudi kje je potekala trasa "Feldbana" vojaške žečleznice in kako so jo gradili-Če bi mi tako gradili ceste bi bile verjetno zgrajene v enem letu, da ne govorim v kakšnem času bi zgradili slavni in tako opevani drugi tir.

Zaključek dneva nam je polepšala čudovita večerja z Idrijskimi žlikrofi na čelu.

 

Seznam dogodkov