Dnevnik Ane Frank - O.Š. Renče

datum: 17.10.2016

 Z osnovno šolo Lucijana Bratkoviča Bratuša iz Renč smo v klubu pričeli sodelovati v preteklem letu in sicer  na projektu "boterstvo". V letošnjem letu smo sodelovanje razširili tudi na projekt "Plakat miru".

V začetku oktobra meseca smo obiskali ravnatelja šole g. Bogomirja Furlana in se pogovarjali o aktivnostih za realizaacijo skupnih projektov. Ob tej priliki nas je ravnatelj seznanil z potujočo razstavo "Ana Frank - zgodba za sedanjost", ki ravnokar poteka v šoli in povprašal o morebitnem interesu za ogled razstave.

Razstava potuje po slovenskih šolah, njena posebnost pa je, da po njej vodijo učenci, stari toliko, kot je bila Ana v času njenega doživljanja vojne. Razstava je opremljena tudi z besedilom v brajici in maketo skrivališča.

Z veseljem smo povabilo za ogled razstave sprejeli saj razstava nosi sporočilo "nikoli več vojne oz. sporočilo o miru" kar sodi med temeljna načela lionizma,ki jih lionisti udejanjamo tudi z projektom "Plakat miru".  Posebej pa smo bili mnenja, da si je vredno razstavo ogledati zaradi vključenosti učencev v vodenje razstave. 

Razstavo smo si člani LK Vogrsko ogledali kot uvod v naše 4. delovno druženje dne 17.10.2016. Na šoli nas je sprejel ravnatelj g. Bogomir Furlan, na kratko predstavil šolo in njen razvoj ter nas pospremil na ogled razstave. Po nekaj uvodnih besedah nas je g. ravnatelj prepustil učenkam in učencem, ki so nas vodili po razstavi. Bili smo prijetno presenečeni nad orgaizacijo vodenja razstave, vključitvi relativno velikega števila učenk in učencev v vodenje razstave, dobrim poznavanjem tematike in ubranostjo pri podajanju.

Zgodba Ane Frank se nas je ponovno čustveno dotaknila, spoznali smo še detalje, ki smo jih ali pozabili ali jih nismo niti vedeli. Povsem na mestu se nam je zdelo na koncu vprašanje "kaj se je svet naučil" po grozotah 2. svetovne vojne. Ne glede na to je edino prav, da vsi v poslanstvu miru vztrajamo.

Učenkam in učencem smo se na koncu zahvalili za  vodenje razstave ter za njihovo vključenost in poznavanje tematike.

Zahvala pa gre tudi g. ravnatelju za povabilo in poslanstvu šole na takih in podobnih projektih, ki oznanjajo mir in humanitarnost.

LK Vogrsko

Dragan Valenčič

Tajnik LK Vogrsko

Seznam dogodkov